یکصد و یکمین جلسه شورای اسلامی شهر تبریز در حالی برگزاری شد که آلودگی هوا در این شهر همچنان تداوم داشت و برخی از اعضای شورای شهر همچنان معتقد بودند مازوت سوزی نیروگاه حرارتی این شهر عامل اصلی آلودگی هواست که بواقع حقیقت چیز دیگری است.
به گزارش سازه خبر، در این جلسه احد صادقی رئیس کمیسیون محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تبریز در این جلسه گفت: موضوع مازوت سوزی در نیروگاه تبریز باید از طریق نمایندگان مجلس شورای اسلامی و متعاقبا وزارت کشور از سوی شورای شهر پیگیری شود.
وی با بیان اینکه شاهد توزیع ناعادلانهای در خصوص سهمیه گاز هستیم، اظهار کرد: برخی روزها سهمیه گاز تبریز صفر بوده و موجب استفاده از مازوت میشود.
وی افزود: شورای اسلامی شهر تبریز سال گذشته در حوزه محیط زیست و آلودگی هوا اقدامات جدی انجام داد و مدیران نیروگاه به صحن شورا آمدند ولی امروز نه تنها مصوبات شورا، بلکه مصوبات استانی نیز نزد نیروگاه محلی از اعراب ندارد.
صادقی ادامه داد: اداره کل حفاظت محیط زیست باید موضع خود در مقابل نیروگاه را اعلام کند که آیا مصوبات قبلی اجرا شده است یا نه؟
عضو شورای اسلامی شهر تبریز خواستار مکاتبات جدی و پیگیری اعضای شورا در این خصوص شد و گفت: در این بین مسائلی همجون بهسازی ناوگان اتوبوسرانی و تاکسیرانی و ترغیب شهروندان برای استفاده از مترو باید پیگیری شود.
طی سالهای اخیر اظهار نظر های این چنینی در خصوص منشا آلودگی هوای تبریز کم نبوده از مدیران استانی گرفته تا نمایندگان مجلس نیروگاه حراتی تبریز را عامل اصلی آلودگی هوای این کلانشهر معرفی کرده اند ولی هیچ گاه با دلایل علمی این مسئله ثابت نشده و معضل آلودگی هوای تبریز نیز حل نشده است.
دلیل آلودگی هوای تبریز چیست؟!
حسن عباسنژاد مدیرکل اسبق حفاظت محیط زیست آذربایجانشرقی پیشتر اعلام کرده بود باید بحث آلایندگی هوای تبریز را تنها داخل تبریز ندیده و باید شعاع دید را افزایش داد.
به گفته وی طبق بررسی انجام گرفته از شهر آذرشهر آلایندگی به تبریز منتقل می شود. فعالیت صنعتی در آذرشهر و یا مرکز تولید ایزوگام شبستر مراکز آلایندگی تبریز هستند.
او همچنین از فعالیت ۲۰۰ واحد آلاینده صنعتی در استان آذربایجان شرقی خبر داده بود!
وحید نیاپاک “مدیر اسبق نیروگاه حرارتی تبریز” نیز متهم ردیف اول بودن نیروگاه حرارتی تبریز در آلودگی هوای این شهر را رد کرده و گفته بود: تصورات در مورد نقش نیروگاه تبریز در آلودگی هوا نادرست است و طبق تحقیقات و پژوهش هایی که سالهای گذشته از سوی سازمان بین المللی جایکا در تبریز صورت گرفت، نقش آلایندگی نیروگاه حرارتی تبریز هنگام مازوت سوزی مورد بررسی قرار گرفت که زیر ۱۰ درصد اعلام شد.
وی تاکید کرده بود: علاوه بر این براساس پژوهش های صورت گرفته از سوی سازمان محیط زیست، دانشگاه تبریز و دانشگاه شهید بهشتی میزان آلودگی هوا ناشی از کل صنایع(نه فقط نیروگاه) زیر ۱۵ درصد بوده و دلیل اصلی آلودگی هوا آلایندههای متحرک یعنی خودروها اعلام شده بود.
اما مسیئله به همین جا ختم نمی شود با توجه به اهمیت موضوع ” سازه خبر” اقدام به بررسی ریشه ای و اساسی تر موضوع نمود که در این راستا به مطالعات ” کارگروه سند جامع حمایت طلبی کنترل آلودگی هوا و کاهش تبعات آن بر سلامت” دسترسی پیدا کرد.
این کارگروه با بررسی دقیق آلاینده های هوای تبریز میزان انتشار آلاینده های متحرک و ساکن کلان شهر تبریز را در سال ۱۳۹۶ مورد بررسی و تحلیل به شرح جدول زیر قرار داد:
نقش منابع متحرک در آلودگی هوای تبریز
بر اساس دسته بندی صورت گرفته منابع متحرک تولید آلودگی، شامل وسایل نقلیه در حال تردد در شهر تبریز از جمله خودروهای سواری شخصی، تاکسی ها، موتورسیکلت ها، وانت ها، مینی بوس ها، کامیونت ها، کامیون ها و اتوبوس های شهری و بین شهری می باشد که در شکل ۷-۱ تعداد و سهم هرکدام به تربیت آورده شده است.
با توجه به اطلاعات به دست آمده بیشترین سهم از نظر تعداد در منابع متحرک مربوط به خودروهای شخصی است که با حدود ۴۳ هزار خودرو ۶۷ درصد کل منابع متحرک شهر تبریز را تشکیل می دهند.
سیاهه انتشار حاصل از منابع متحرک در شهر تبریز در سال ۱۳۹۶ به تفکیک در جدول ۵-۱ نشان داده شده است.
میزان کل انتشار آلایندگی سالانه از منابع متحرک برابر ۴۱۰۴۱۲ تن می باشد که سهم آلاینده های مونوکسید کربن، اکسید های نیتروژن، ترکیبات آلی فرار، ذرات معلق و اکسید های گوگرد به ترتیب برابری ۸۷٫۵ درصد، ۶٫۶ درصد، ۵٫۵ درصد ۳ دهم درصد و ۴ صدم درصد می باشد.
نقش منابع متحرک در آلودگی هوای تبریز
میزان انتشار آلاینده ها بر مبنای مطالعات سیاهه انتشار آلاینده های حاصل از منابع ساکن شهر تبریز در سال ۱۳۹۶ در جدول ۶-۱ و شکل ۹-۱ به طور خلاصه ارائه شده است.
بالاترین میزان انتشار مربوط به آلاینده اکسید نیتروژن است که ۴۳٫۸ درصد از کل انتشار منابع ساکن را تشکیل می دهد. پس از اکسید های نیتروژن به ترتیب اکسید های گوگرد با ۲۸٫۹ درصد، مونوکسید کربن با ۱۸٫۸ درصد، ترکیبات آلی فرار با ۵٫۹ درصد و ذرات معلق با ۲٫۷ درصد قرار دارند.
بالاترین میزان انتشار آلاینده های اکسید های گوگرد و اکسید های نیتروژن از بخش تبدیل انرژی ( شامل نیروگاه، پالایشگاه و پتروشیمی تبریز) و بالاترین میزان انتشار ذرات معلق با ۶۶٫۶ درصد مربوط به صنایع می باشد.
در مورد آلایندگی ترکیبات آلی فرار بیشترین سهم به ترتیب مربوط به بخش تبدیل انرژی و جایگاه های توزیع بنزین با ۴۲٫۲ درصد و ۴۲٫۷ درصد می باشد.
منبع عمده انتشار گاز مونوکسید کربن از منابع ساکن مربوط به بخش تبدیل انرژی و صنایع به ترتیب با سهم ۴۸٫۹ درصد و ۳۲٫۹ درصد می باشد.
مطالعات ” کارگروه سند جامع حمایت طلبی کنترل آلودگی هوا و کاهش تبعات آن بر سلامت” در کلانشهر تبریز نشان می دهد میزان کل انتشار آلایندگی سالانه از منابع متحرک برابر ۴۱۰۴۱۲ تن و از منابع ساکن ۴۱۱۸۵ تن می باشد که با این گزارش می توان نتیجه گرفت که نقش منابع متحرک از جمله خودروهای سواری شخصی، تاکسی ها، موتورسیکلت ها، وانت ها، مینی بوس ها، کامیونت ها، کامیون ها و اتوبوس های شهری و بین شهری در آلودگی هوای تبریز تقریبا ۱۰ برابر منابع ساکن از جمله پالایشگاه، پتروشیمی، نیروگاه، صنایع و جایگاه های توزیع سوخت می باشد.
با توجه به آمار و اطلاعات فوق بواقع باید اعضای شورای اسلامی شهر تبریز دیگر بیش از این به مازوت سوزی نیروگاه حرارتی تبریز به عنوان متهم ردیف اول آلودگی هوا این شهر تاکید و اصرار نورزند و با همکاری مدیران و تصمیم گیران شهری و استان آذربایجان شرقی فکری اساسی برای منابع آلاینده متحرک که بیشترین نقش را در آلودگی هوای تبریز دارند بنمایند.
تهیه و تنظیم: سرویس گزارش پایگاه سازه خبر
دیدگاهتان را بنویسید